BV Gorinchem

Bowling jargon nader uitgelegd

HANDICAP Stel, je gooit gemiddeld 140. In theorie zal je dus nooit kunnen winnen van iemand die 190 gemiddeld gooit. Daarom wordt voor iedere speler een handicap berekend op basis van 70% van 210 met een maximum van 56. Wat houdt dit in?

        210 - 140 = 70

        70% van 70 = 49

Dus iedere game dat je speelt, begin je al met 49 punten. Dat is lekker beginnen zo! Als je gedurende het seizoen steeds beter gaat gooien en je gemiddelde stijgt, gaat uiteraard je handicap naar beneden, dat wordt namelijk wekelijks berekend.

STARTER SET
Als je van plan bent te blijven bowlen, dan is eigen materiaal het beste om je spel te verbeteren. Een set bestaat uit:

Bal - bowlingballen zijn er in alle kleuren, gewichten en materialen. Een bal selecteer je voor de type bowler dat je bent en op de soort banen dat je gooit (vet/droog). Daar kan de ProShop medewerker je in adviseren. Daarna worden metingen genomen van vingers, hand en de stand t.o.v. elkaar, waarna een boorschema wordt bepaald. Alles bij elkaar duurt ongeveer een uur. Hier kan je zien hoe dat gebeurt.

Schoenen - ieder sport heeft zijn eigen type schoen, dus ook het bowlen. Bowlingschoenen zijn heel nuttig voor de spelers om een hele eenvoudige reden. Bij het gooien van de bal zorgt de zool van de bowlingschoen voor extra grip, maar tegelijkertijd kun je makkelijk glijden zonder te vallen tijdens het gooien van de bal.

Tas - zo kan je nooit iets vergeten mee te nemen. In de tas gaan je bal, schoenen en schoonmaak doekje, om de olie van je bal te vegen. Er zijn ook tassen voor 2, 3 of 4 ballen.

OLIEMACHINE
Ieder bowlinghuis beschikt over een oliemachine waarmee onderhoud wordt gepleegd aan de banen. Als een baan kurkdroog zou zijn, zou deze binnen de kortste keren beschadigd raken door de ballen die over de baan denderen. Daarom zorgt de oliemachine voor een dun laagje olie op de baan, maar wel op een vooraf geprogrammeerde wijze. Afhankelijk van het patroon (olie wordt in een bepaalde patroon gelegd, met dikkere en dunnere lagen) en de hoeveelheid olie, kan door een speler mooie resultaten worden behaald als hij/zij het patroon weet te "lezen".

STRIKE Het omverwerpen van alle 10 pins in de 1e worp, in 1 frame.

SPARE Alle 10 pins omgegooid na 2 worpen, in 1 frame.

SPLIT Wanneer twee pins ver van elkaar staan zonder pin 1.Deze zijn meestal moeilijk om te sparen. De moeilijkste is de 7 - 10 split.

PERFECT GAME Een aaneengesloten serie van 12 strikes in één game; resulterend in de maximale score van 300 punten.


TURKEY Drie strikes achter elkaar


SIXPACK Zes strikes achter elkaar