INFORMATIE VOOR NIEUWE LEDEN

Bowlen is een sport! Soms zelfs Topsport! Het bevat namelijk alle elementen die een sporter aanspreekt: Spanning, Uitdaging en Prestaties. Dat vonden een paar enthousiaste recreatiebowlers in 1981 ook en zo is de Bowlingvereniging Gorinchem (BVG) tot stand gekomen. Tegenwoordig hebben we ongeveer 40 leden, verdeeld over 6 teams, die wekelijks individueel en in teamverband spelen. Bowling Vereniging Gorinchem is een leuke club met spelers van alle leeftijden. Naast de leagueavonden worden ook (huis)toernooien en verenigingskampioenschappen georganiseerd. En als je er zelf klaar voor bent kan je deelnemen aan toernooien die bijna wekelijks door het hele land worden gespeeld.

WANNEER SPELEN DE LEDEN VAN DE BVG HUN WEDSTRIJDEN?

Er wordt gespeeld op woensdag van 19:45 tot 22:00 uur. De competitie loopt van begin september tot mei, waarbij er in totaal 25 wedstrijden tussen de diverse teams onderling wordt gespeeld. Een wedstrijd bestaat uit 3 spelers van ieder team die 4 games tegen elkaar spelen, waarbij er binnen het team ook gewisseld mag worden. Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 7 spelers. Je hoeft als teamlid ook niet wekelijks te spelen, in overleg met je teamgenoten kun je aangeven wanneer je in de gelegenheid bent om te spelen.

KOSTEN (SEIZOEN 2022-2023)

Wanneer je lid wordt van onze vereniging betaal je per jaar 69,45 euro contributie. Dit is inclusief het verplichte lidmaatschap van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). Voor jeugdleden tot 18 jaar is dit 58,90 euro en senioren 65+ betalen 64,20 euro. Hiervoor ontvang je vier x per jaar het blad Bowlen en de NBF registreert al je resultaten, die daarna te raadplegen zijn via de NBF app. Daarnaast betaalt een opgestelde speler 3,75 euro per gespeelde game voor de baanhuur. Dus als je met 4 spelers de wedstrijd speelt kost een avond bowlen in competitie verband 11,25 euro.

MOET IK GOED KUNNEN BOWLEN OM LID TE MOGEN WORDEN?

Nee, dat hoeft helemaal niet! Iedereen is graag bereid om u de nodige hulp te geven, bovendien is oefening vaak de beste leermeester. Daarnaast kent het bowlingreglement een zogenaamde "handicap" voor beginnende spelers (zie kolom Nader uitgelegd). Dit houdt in dat u extra punten krijgt, zodat u zelfs tegen geroutineerde spelers een gelijk opgaande wedstrijd kunt spelen en evenveel kans heeft om te winnen als uw tegenstander.

WAT HEB IK NODIG?

Hoewel in Bowling De Molenvliet de bowlingballen en schoenen gratis beschikbaar zijn, hebben de meeste leden eigen materiaal. Om dit aan te schaffen kun je terecht bij diverse Proshops in de grotere bowlingcentra. Op afspraak kunnen alle artikelen ook via de vereniging worden aangeschaft, waarbij uitgebreide informatie wordt gegeven zodat het voor jou stijl geschikte materiaal wordt geselecteerd. Hiervoor kunt u terecht bij de bestuursleden van de vereniging (niet het personeel van De Molenvliet). Een starterset (bal inclusief opmeten/boren, tas en schoenen) kost rond de 250 euro.

WAAR WORDT GESPEELD?

De huisleague wordt altijd gespeeld in Bowling De Molenvliet aan de Kleine Schelluinsekade 3 te Gorinchem. Dit centrum beschikt over 6 kunststof wedstrijdbanen, die jaarlijks worden gekeurd en voor 100% voldoen aan de voorschriften van de NBF (Nederlandse Bowling Federatie). De banen worden onderhouden met een oliemachine, waarmee alle denkbare patronen kunnen worden gelegd.

WILT U MEER WETEN OF LID WORDEN?

Wil je meer weten over onze bowlingvereniging? Je kunt een mail sturen naar de ledenadministratie, maar beter is om eens langs te komen op de woensdagavond. Leden van het bestuur of vereniging staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden.

NADER UITGELEGD

Handicap systeem

Stel, je gooit gemiddeld 140. In theorie zal je dus nooit kunnen winnen van iemand die 190 gemiddeld gooit. Daarom wordt voor iedere speler een handicap berekend op basis van 70% van 210 met een maximum van 56. Wat houdt dit in?

        210 - 140 = 70

        70% van 70 = 49

Dus iedere game dat je speelt, begin je al met 49 punten. Dat is lekker beginnen zo! Als je gedurende het seizoen steeds beter gaat gooien en je gemiddelde stijgt, gaat uiteraard je handicap naar beneden, dat wordt namelijk wekelijks berekend.

Starterset

Als je van plan bent te blijven bowlen, dan is eigen materiaal het beste om je spel te verbeteren. Een set bestaat uit:

Bal - bowlingballen zijn er in alle kleuren, gewichten en materialen. Een bal selecteer je voor de type bowler dat je bent en op de soort banen dat je gooit (vet/droog). Daar kan de ProShop medewerker je in adviseren. Daarna worden metingen genomen van vingers, hand en de stand t.o.v. elkaar, waarna een boorschema wordt bepaald. Alles bij elkaar duurt ongeveer een uur. Hier kan je zien hoe dat gebeurt.

Schoenen - ieder sport heeft zijn eigen type schoen, dus ook het bowlen. Bowlingschoenen zijn heel nuttig voor de spelers om een hele eenvoudige reden. Bij het gooien van de bal zorgt de zool van de bowlingschoen voor extra grip, maar tegelijkertijd kun je makkelijk glijden zonder te vallen tijdens het gooien van de bal. 

Tas - zo kan je nooit iets vergeten mee te nemen. In de tas gaan je bal, schoenen en schoonmaak doekje, om de olie van je bal te vegen. Er zijn ook tassen voor 2, 3 of 4 ballen.

Oliemachine

Ieder bowlinghuis beschikt over een oliemachine waarmee onderhoud wordt gepleegd aan de banen. Als een baan kurkdroog zou zijn, zou deze binnen de kortste keren beschadigd raken door de ballen die over de baan denderen. Daarom zorgt de oliemachine voor een dun laagje olie op de baan, maar wel op een vooraf geprogrammeerde wijze. Afhankelijk van het patroon (olie wordt in een bepaalde patroon gelegd, met dikkere en dunnere lagen) en de hoeveelheid olie, kan door een speler mooie resultaten worden behaald als hij/zij het patroon weet te "lezen".